Aftiklijst UNESCO’s

Een paar jaar geleden hebben we het idee opgevat om alle UNESCO World Heritage sites te bezoeken. Dat blijkt een leuke aanleiding om soms in rare uithoeken van landen terecht te komen. Ook tijdens onze Azië-overland reis proberen we zo veel mogelijk UNESCO´s te bezoeken.

Vietnam - Hoi An
Oude stad van Hoi An (Vietnam), Japanse brug
Vietnam - My Son
My Son (Vietnam), Cham ruïnes
Vietnam - Citadel Hue
Oude citadel van Hue (Vietnam), binnen de Purperen citadel
Vietnam - Phong Nha Ke Bang
Phong Nha Ke Bang (Vietnam), Paradise Cave
Vietnam - Halong Bay
Halong Bay (Vietnam), aan boord van de Treasure Junk
Vietnam - Citadel Hanoi
Oude citadel van Hanoi (Vietnam), vlagtoren
Malaysia -Melaka
Het Stadthuys in de oude stad van Melakka (Maleisië)
Malaysia - Georgetown
Love Lane in het oude centrum van Georgetown (Maleisië)
Thailand - Ayutthaya
De ruïnes van Ayutthaya, de oude hoofdstad van Siam tussen 1350 en 1767. Dit is Wat Pra Mahathat. (Thailand)
Thailand - Huay Kha Khaeng Wildlife Sanctuary
We hebben geen olifanten gezien in Huay Kha Khaeng Wildlife Sanctuary, maar wel de sporen gevonden. De olifanten kwamen hier tussen 5 en 6 in de middag, maar wij moesten het park al voor half 5 verlaten hebben. (Thailand)
Thailand - Sukhothai
Vanwege een festival ter ere van koning Ramkhamhaeng tussen de ruïnes van Sukhothai, waren deze ook in de avond open. In het donker krijgen de ruïnes een extra dimensie met de verlichting. Dit is Wat Mahathat. (Thailand)
Thailand - Khao Yai National Park
Het Khao Yai National Park staat op de lijst vanwege het grote aantal (bedreigde) diersoorten dat er voorkomt. De gaur is een soort bizon, die moeilijk te spotten bleek. Onze zeer charmante witte ‘sokken’ zijn Khao Yai must-haves voor jungle hikes; ze beschermen tegen bloedzuigers en teken. (Thailand)
Cambodja - Ankor
De ruïnes van Angkor. Hier staan we met de KuipWagen voor de noordelijke poort van Angkor Thom. (Cambodja)
Cambodja - Prasat Preah Vihar
De Khmer tempel Prasat Preah Vihar dateert van voor Angkor en ligt op de grens van Cambodja met Thailand. De tempel ligt op een klif 500 meter boven het Cambodjaanse laagland van de Mekong met een schitterend uitzicht. (Cambodja)
Laos - Wat Phu Champasak
Wat Phu Champasak is een oude heilige plaats van de Khmer die sinds het midden van de 5e eeuw in gebruikt is. De tempel ligt schitterend tegen een berghelling omhoog. Er zijn nog een aantal reliëfs en rotstekeningen goed bewaard gebleven. Hier staan we voor de crocodile stone. (Laos)
Thailand - Ban Chiang
Ban Chiang is de belangrijkste archeologische plaats in Zuidoost Azië. In de gevonden graven zijn namelijk aardewerken potten van 5500 jaar oud en metalen voorwerpen van 3500 jaar oud gevonden. Tot deze vondst dacht men dat er niets in deze regio gebeurde in die tijd. Hier staan we voor de belangrijkste opgravingsplek, waar 52 graven gevonden zijn. (Thailand)
Laos - Luang Prabang
Luang Prabang is onder vele verschillende namen al sinds de zevende eeuw van verschillende rijken de hoofdstad geweest. Het is ook verschillende keren vernietigd, de laatste keer in 1887. Het koloniale centrum van Luang Prabang, waardoor het de UNESCO status heeft, is door de Fransen gemaakt in het eind van de 19e en de 20e eeuw. Het staat vol met schitterend gerestaureerde houten villa’s, die nu zo ongeveer allemaal hotel of restaurant zijn. Vanaf de Phu Si berg heb je mooi uitzicht op het koloniale centrum en de Mekong. (Laos)
China - Lijiang
De oude stad van Lijiang. (China)
China - Shangri La Great Valley
Shangri La Great Valley. (China)
China - Wolong Panda habitation area
Wolong Panda habitation area. (China)
China - Dujiangyan irrigatie systeem
2000 jaar oud Dujiangyan irrigatie systeem. (China)
China - Terracotta leger
Terracotta leger van keizer Qin Shi Huang bij Xi’an. (China)
China - Pingyao
De oude stad van Pingyao. (China)
China - Yungang grotten
Yungang grotten met boeddha beelden gemaakt vanaf de 5e eeuw. (China)
China - Chinese muur
De Chinese muur net ten noorden van het middeleeuws fort Desheng Bao. Dit deel van de muur is ouder dan het deel bij Peking. (China)
Mongolië - Orkhon vallei
Het landschap van de Orkhon vallei wordt al meerdere millennia door nomaden gebruikt als grasland en het was de plaats van de hoofdstad Karakorum van het grote Mongoolse rijk van Chengiis Khaan. Van de stad is nu niets meer te zien, maar het grasland en de nomaden zijn er nog steeds. (Mongolië)
Mongolië - Uvs Nuur
Het zout water meer Uvs Nuur (5 keer zouter dan de zee) heeft een zeer bijzondere natuur in de omgeving onder andere voor migrerende zeevogels. Het is het grootste meer van Mongolië met ruim 3400 vierkante km. (Mongolië)
Rusland - Kazan kremlin
Het kremlin van Kazan, de hoofdstad van de Republiek Tatarstan. Deze republiek is grotendeels moslim. De nieuwe Kul Shariff Moskee (uit 2006) en deze Annunciation kathedraal zijn de opvallendste gebouwen in het kremlin. (Rusland)
Rusland - Vladimir en Suzdal
De witte kerken en kloosters van Vladimir en Suzdal. Links staan we voor de Demetrius kathedraal in Vladimir. Rechts staan we voor de iconastase in de Nativity of the Virgin kathedraal in het kremlin in Suzdal. (Rusland)
Rusland - Sergiyev Posad
Het Trinity Monastry of St. Sergius is de heiligste plaats voor de orthodoxe kerk in Rusland. Het klooster is in 1340 gesticht door de patroonheilige van Rusland, St. Sergius. Het is een actief klooster vol met pelgrims, die de kist van St. Sergius komen aanraken en kussen. De kist staat in de Trinity kathedraal. De rij is soms wel een uur lang, zoals achter ons is te zien. (Rusland)
Rusland - Jaroslavl
De radiaal straatindeling, ontworpen door Catherina de Grote, en de oude architectuur van Jaroslavl. Alle steden in het Rusland van Catharina de Grote moesten in dit ‘radiaal’-ontwerp worden gebouwd. In Jaroslavl is het Sovetskaya plein met de kerk van Elijah de Profeet het hart vanwaaruit straten als spaken naar buiten lopen (boven). De muren en plafonds in de Johannes de Doper kerk zitten helemaal vol met fresco’s van heiligen, Bijbelse verhalen, mythische verhalen en alledaagse activiteiten (onder). (Rusland)
Rusland - Ferapontovo klooster
Het Ferapontov kloostercomplex, een van de best bewaarde en complete voorbeelden van een Russisch Orthodox kloostercomplex uit de 15e-17e eeuw. Hier staan we voor de poort van het klooster, waarin ook twee kerkjes zijn verwerkt. (Rusland)
Rusland - Kizhi enclosure
Kizhi Pogost, een mooie architectonisch voorbeeld van orthodoxe houten kerken uit de 17e-19e eeuw in een ruraal gebied met slechts zeer weinig inwoners. (Rusland)
Rusland - Solovetski kremlin
Solovetsky Eilanden. Hier staan we voor het kremlin uit het einde van de 16e eeuw. Het is gebouwd als een fort, met meters dikke muren rotsblokken van meerdere tonnen zwaar met daar tussenin bakstenen. (Rusland)
Rusland - Velikiy Novgorod kremlin
Deze deuren uit de 12e eeuw met Bijbelse scenes zitten aan de westkant van de Kathedraal van St. Sophia in Velikiy Novgorod. (Rusland)
Estland - Geodetische boog van Struve
In eerste helft van de 19e eeuw berekende de astronoom Struve de kromming en omtrek van de aarde met de geodetische boog. Dat is een keten van 265 meetpunten van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. De boog is 2820 kilometer lang en loopt nu door tien landen (Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Moldavië en Oekraïne). In het oude observatorium van Tartu in Estland voerde Struve zijn berekeningen uit. En behoorlijk nauwkeurig: op de hele afstand zat hij er slechts 12 meter naast! (Estland)
Estland - Tallinn
Het oude centrum van Tallinn vanaf de Toompea heuvel. (Estland)
Letland - Riga
Het Räts Laukums in het oude centrum van Riga. (Letland)
Litouwen - Kernave
Het gebied rond het dorpje Kernavé is continu bewoond geweest sinds het negende millennium voor Christus, vanwege de ligging aan de visrijke rivier de Neris en terrassen voor de jacht. De steile heuvels waren de plekken voor dorpen en kastelen. Nu staat er niet veel meer van overeind. Het museum geeft een goed overzicht hoe het gebied er in de laatste 11 millennia eruit heeft gezien. (Litouwen)
Litouwen - Vilnius
Het oude centrum van Vilnius vanaf de Gediminas heuvel. (Litouwen)