Rusland – praktische zaken

RuslandTijdelijk invoeren van je eigen auto in Rusland is eenvoudig. Bij de grens worden de gegevens van de auto en de bestuurder in de computer ingevoerd en je krijgt een tijdelijk importpapier mee. Het is wel wat bureaucratisch en duurt even, maar het is eenvoudig.

Of je een autoverzekering hebt, wordt niet gecontroleerd door de douane. Deze heb je echter wel nodig, en als de politie je aanhoudt moet je die kunnen tonen. Soms is de Nederlandse verzekering ook geldig in het Europese deel van Rusland (tot de Oeral bergen), dat kun je zien op je verzekeringspapieren als RUS niet is doorgestreept. In het Aziatische deel is dat vaak niet geldig, alhoewel de meeste russen dat ook niet weten. Wij hebben een autoverzekering gekocht bij Tour Insure in Duitsland. Dat kostte ongeveer 300 euro voor 2 maanden.

Je visum moet je officieel aanvragen in de Europese Unie. En je moet dan binnen 3 maanden na uitgave van het visum Rusland in. Dat kan een probleem zijn, als je pas op het einde van je reis door Rusland gaat, zoals wij. Daar zijn een paar oplossingen voor. Als je twee paspoorten hebt, dan kun je met je tweede paspoort het visum aanvragen tijdens de reis in Nederland en dat dan op laten sturen naar waar je bent. Hoe makkelijk je een tweede paspoort krijgt hangt af van de gemeente waarin je woont. Je kunt ook een zakenvisum aanvragen voor een jaar. Om dat te kunnen aanvragen, moet je wel in Rusland zijn geweest in de 6 maanden voor aanvraag. Dat mag op een toeristenvisum zijn. Wij zijn een lang weekend naar Sint Petersburg geweest en hebben daarna een zakenvisum aangevraagd. Je kunt visa voor Rusland zelf aanvragen, maar dat is een gedoe omdat je voor alle soorten visa een uitnodigingsbrief nodig hebt. Makkelijker is om een gespecialiseerd bureau in te huren. Die regelen alles voor zo’n 25 euro per persoon. Wij hebben alles geregeld via Russischvisum.nl en zijn zeer tevreden over hen.

Je kunt in alle plaatsen (tenzij echt heel klein) bij de meeste banken pinnen met je Nederlandse bankpas.